Šumivá a perlivá vína
Šumivé víno
Šumivé víno se získává prvotním nebo druhotným alkoholovým kvašením hroznového moštu nebo vína. Vína jen v případě, že jde o víno z EU nebo dovezené víno ze třetích zemí uvedených na seznamu Evropských společenství. Při otevření nádoby se šumivé víno vyznačuje unikáním oxidu uhličitého výhradně z kvašení a přetlak způsobený oxidem uhličitým vykazuje v uzavřené nádobě při 20 °C nejméně 3 bary.
Jakostní šumivé víno - sekt
K výrobě kupáže byly použity hrozny odpovídající kvalitě jakostního vína nebo z jakostního vína. Víno splňuje požadavky Evropských společenství a je zatříděno jako jakostní.
Jakostní šumivé víno stanovené oblasti - sekt s.o.
K výrobě kupáže byly použity hrozny sklizené ve stejné vinařské oblasti z vinic vhodných pro jakostní víno stanovené oblasti, výroba vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny, nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos, víno splňuje požadavky Evropských společenství a bylo zatříděno SZPI v této kategorii.
Pěstitelský sekt
Šumivé víno, které bylo zatříděno Státní zemědělskou a potravinářskou inspekcí (SZPI) v této kategorii. Splňuje specifické podmínky, např. že výroba se uskutečnila u pěstitele révy vinné, jehož hrozny byly použity k výrobě sektu.
Aromatické jakostní šumivé víno
Při výrobě bylo použito pouze prvotní kvašení. Kupáž z odrůd dle zvláštních předpisů a víno splňuje požadavky na jakost.
Aromatické jakostní šumivé víno stanovené oblasti - aromatický sekt s.o.
K výrobě kupáže byly použity hrozny sklizené ve stejné vinařské oblasti z vinic vhodných pro jakostní víno stanovené oblasti, výroba vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny, nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos, víno splňuje požadavky na jakost a bylo zatříděno SZPI v této kategorii. Při jeho výrobě bylo užito pouze prvotní kvašení kupáže z uvedených odrůd.
Jakostní šumivé víno stanovené oblasti, pěstitelského sektu a aromatického jakostního šumivého vína stanovené oblasti je označeno názvem vinařské oblasti, v níž bylo víno vyrobeno.
Perlivé víno
je produkt, který je vyroben:
- z vína, jakostního vína s.o., nebo z produktů vhodných k získávání stolního či jakostního vína s.o., pokud tato vína nebo produkty vykazují celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.
- vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 7 % obj.,
- v uzavřené nádobě při 20 °C vykazuje přetlak způsobených endogenním oxidem uhličitým nejméně 1 bar a nejvýše 2,5 baru,
- je plněn do nádob o objemu nejvýše 60 l.
Perlivé víno dosycené oxidem uhličitým
je vyrobeno:
- z vína, jakostního vína s.o. nebo z produktů vhodných k získávání stolního vína či jakostního vína s.o.,
- vykazuje skutečný obsah alkoholu nejméně 7 % obj. a celkový obsah alkoholu nejméně 9 % obj.,
- v uzavřené nádobě při 20 °C vykazuje přetlak oxidu uhličitého, zcela či částečně dodaného, a nejméně 1 bar nejvýše 2,5 baru,
- je plněn do nádob o objemu nejvýše 60 l.
Jakostní perlivé víno
Vyrobeno z hroznů sklizených ve stejné vinařské oblasti z vinic vhodných pro jakostní víno stanovené oblasti, výroba vína proběhla ve vinařské oblasti, v níž byly hrozny sklizeny, nebyl překročen nejvyšší hektarový výnos, víno splňuje požadavky na jakost a bylo zatříděno SZPI v této kategorii. Etiketa obsahuje název vinařské oblasti.
Rozdělení šumivých a perlivých vín dle zbytkového cukru
- "brut nature" - "přírodně tvrdé": méně než 3 g cukru/litr (cukr nebyl dodán)
- "extra brut" - "zvláště tvrdé": 0–8 g cukru/litr
- "brut" - "tvrdé": obsah cukru nižší než 1 5 g cukru/litr
- "extra sec" ("extra dry") - "zvláště suché": 12–20 g cukru/litr
- "sec" - "suché": 17–35 g cukru/litr
- "demi-sec" - "polosuché": od 33–50 g cukru/litr
- "doux" - "sladké": více než 50 g cukru/litr
Doplňující obsah
Kontaktujte nás
VK vinotéka
+420 724 049 607
info@vkvinoteka.cz
© 2023, VK Vinotéka – všechna práva vyhrazena
Webové stránky vytvořila eBRÁNA