Úvod Vína dle barvy Bílé víno

Bílá vína

Bílá vína se vyrábí z bílých nebo červených hroznů révy vinné, popřípadě z modrých hroznů, které však neprocházejí kvašením. Tato vína se označují názvem klaret (popřípadě claret či clairet). Bílá vína z Moravy mají zajímavé spektrum vůní, kořenitosti a kyselinek, které podtrhují chuť vína a povzbuzují k opětovnému doušku. Bílá vína pocházejí z různých vinařských podoblastí Znojemska, Mikulova, Velkých Pavlovic, nebo Slovácka. Najděte mezi nimi favority do vašeho soukromého domácího archivu.


  • Typy katalogů
    • Obrázkový výpis

Muller Thurgau, jakostní

Bílé suché víno ze Znojemské podoblasti.

  • 83 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Ryzlink rýnský, jakostní

Bílé suché víno ze Znojemské podoblasti

  • 95 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Rulandské bílé, jakostní

Bílé suché víno ze Znojemské podoblasti.

  • 95 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Muškát moravský, jakostní

Bílé suché víno ze Znojemské podoblasti.

  • 95 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Tramín červený, jakostní

 Bílé suché víno ze Znojemské podoblasti.

  • 101 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Neuburské, jakostní

Bílé, suché víno z Velkopavlovické podoblasti.

  • 109 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Veltlínské zelení, jakostní

Bílé, suché víno z Velkopavlovické podoblasti.

  • 109 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Ryzlink rýnský, jakostní

Bílé suché víno z Velkopavlovické podoblasti

  • 111 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Akce

Sauvignon, jakostní

Bílé polosuché víno z Velkopavlovické podoblasti

  • 111 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Akce

Rulandské šedé, jakostní

Bílé suché víno z Velkopavlovické podoblasti

  • 111 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Akce

Tramín červený, jakostní

Bílé polosladké víno z Velkopavlovické podoblasti

  • 111 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem

Chardonnay, jakostní

Bílé, suché víno z Velkopavlovické podoblasti.

  • 111 Kč Cena s DPH
 ks

Dostupnost Skladem


  | 1 | 2 | 3 | 6 |


Správná teplota pro servírování bílého vína

Při otevírání a podávání bílého vína je nesmírně důležitá správná teplota. Bílá vína se ideálně uloží do nádoby s ledem nebo chladicího tubusu, aby nedošlo k rychlému zteplání lahve. Suchá, mladá, polosladká a sladká vína a vína pozdních sběrů se přitom servírují při teplotě asi 7 °C. Teplota vína po jeho nalití do skleniček většinou ještě stoupne přibližně o 2 stupně, ale to je v pořádku, protože při konzumaci by již mělo mít víno ideálně 9 až 11 °C. Silná bílá vína z Moravy můžeme podávat i při teplotě 10 až 12 °C.

Bílá vína můžeme před podáváním dekantovat (zvláště velká bílá vína, která zrála delší dobu v sudech) a rozléváme do sklenic o objemu 200 až 400 ml. Skleničky by měly být tenkostěnné a z čirého skla (nebroušeného a bez potisku), abychom mohli posoudit barvu a čistotu vína. Sklenky by navíc měly být protáhlé a uzavřené, aby se déle uchovala nižší teplota vína. Bílé víno se obecně nearchivuje, k tomu jsou vhodnější vína červená - typická jsou například vína portská a burgundská.

Kontaktujte nás

VK vinotéka
+420 724 049 607
info@vkvinoteka.cz

© 2016, VK Vinotéka – všechna práva vyhrazena

Webové stránky vytvořila eBRÁNA

Přeskočit na začátek stránky